fredag 29 februari 2008

Vem har rätt att censurera konsten?

Fateme Gosheh är en iransk konstnär numera bosatt i Sverige. Hon har bland annat skildrat kvinnors utsatthet i sitt forna hemland i dokumentärfilmen ”Dans under vita lakan”. Hennes konst anses provokativ, hennes målningar är kritiska mot Islam medan hennes fotografier är kritiska mot den syn västvärlden har på muslimer. När hon ställde ut sina tavlor på Liljevalchs 2002 var det inte mindre än sex muslimska organisationer som polisanmälde salongen och henne för hets mot folkgrupp. Den åttonde mars ställer Fateme Gosheh ut sina verk i ett galleri i New York men det är långt ifrån alla tavlor som har godkänts för utställningen. Många av hennes tavlor har aldrig visats och kommer kanske heller aldrig att göra det.

40% av landets kommunpolitiker vill kunna stoppa kultur som de anser är religiöst kränkande. Jan-Olof Montelius är en av de politiker som vill ha möjlighet att stoppa konst som politiker anser vara ”fel” av diverse anledningar. Han menar att vi förvisso har yttrandefrihet i Sverige men säger samtidigt att med den kommer även en skyldighet. Men jag tycker att han säger emot sig själv där, det är väl konstnärens skyldighet i så fall – inte hans. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth däremot tycker inte att politiker ska kunna stoppa konsten. Hon anser att konsten ska vara fri. Och hur skulle konsten egentligen se ut om den inte var fri?

Själv tycker jag inte att Fateme Goshehs tavlor borde blir ”tystade”. Det är inte allt för ofta man ser den där viljan att kämpa för något inom kulturen nu för tiden och när det väl dyker upp så ska det väl inte tystas det ner. Fateme Gosheh kämpar för yttrandefriheten och för konstens frihet genom att väcka debatt om Islam och inte bara Islam utan även om västvärldens syn på muslimer. När hon, i svt:s Kulturnyheterna, får frågan om varför hon vill kränka med sin konst svarar hon helt enkelt att det inte är hennes mening att kränka, utan att hon vet hur det är att vara kvinna i ett muslimskt samhälle och det är det hennes konst visar. Så, ska man tysta henne då? Om det hon anser sig visa är sanningen, vem har då rätt att stoppa henne? Vem har rätt att censurera konsten?

Avgör själv vad du tycker om hennes konst här.

Inga kommentarer: