torsdag 10 juni 2010

Fyra korta pocket

Under de senaste två, tre veckorna har jag upptäckt njutningen i att läsa korta böcker, gärna inte mer än trehundra sidor långa. Så det har jag gjort. Vägen har jag redan pratat om här nedanför men här är de övriga fyra.


Sputnikälskling av Haruki Murakami

Sputnikälskling handlar om berättaren K, som är förälskad i sin vän Sumire som i sin tur blir förälskad i en äldre gift kvinna, Myu. Sumire börjar arbeta för Myu och under en affärsresa bestämmer de sig för att semestra på en liten ö i Grekland. Plötsligt försvinner Sumire spårlöst och efter ett telefonsamtal från Myu åker K dit för att försöka ta reda på vad som har hänt med Sumire.

Jag tycker om att det inte händer så mycket eftersom känslan av att någonting ska hända hela tiden finns där och jag tycker om den ensamma berättaren. Men jag kan inte komma ifrån att det är någonting som saknas och att slutet inte känns helt tillfredsställande. Sputnikälskling får 3 Minnor av 5 möjliga.

Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon

Christopher är femton år och autistisk. Han är jätteduktig i matte och logik men har svårt att läsa av andra människor. Han måste ha ordning och reda, olika mat får inte röras vid på tallriken och han äter ingenting gult men han tycker om rött. När Christopher hittar grannfruns pudel, Wellington, dödad av en högaffel bestämmer han sig för att i sann detektivanda ta reda på vem mördaren är. Han får reda på saker som skakar hans logiska värld och vänder den upp och ner.

Den här boken är inte bara bra och lite spännande, utan nyttig läsning för att faktiskt förstå hur ett autistiskt barn ser på världen. Jag är medveten om att det finns olika grader av autism men jag tror ändå att den här boken kan ge ökad förståelse. Eftersom det är Christopher själv som är berättaren får vi se saker och ting ur hans perspektiv. Vi får delta i händelserna genom hans ögon. Helt klart en läsvärd bok. Den besynnerliga händelsen med hunden om natten får 4 Minnor av 5 möjliga.

Invasion”av Dean Koontz
Jag blir inte sugen på kioskdeckare så där som jag vet att en del människor blir. Jag gillar inte deckare, däremot känner jag ibland sug efter skräck av typen Dean Koontz eller Stephen King. Så jag plockade upp Koontz, Invasion. Hans senare böcker håller inte alls samma klass som de tidigare (typ Skymningsögon, Midnatt, Väktare) men de fyller ändå upp skräckkvoten och i alla fall Invasion var spännande från början till slut.

Boken handlar om Molly och Neil Sloan som en natt vaknar av ett häftigt självlysande regn. Överallt i världen verkar det konstiga vädret. Och det är förstås någonting som är ute efter att ta över jorden och döda människor. Sådär som det brukar vara i skräcklitteratur. När man har läst färdigt boken, ja då är man klar och funderar inte mer på den. Och ibland kan det vara skönt. Invasion får 3 skräckMinnor av 5 möjliga.

Fräsch, frisk och spontan av Mons Kallentoft

De flesta förknippar Mons Kallentoft med hans årstidsdeckare (Höstoffer, sommardöden, Midvinterblod och nu senast; Vårlik) men Fräsch, frisk och spontan är ingen deckare. Jag trodde först att det var en helt vanlig deprimerande relationsroman men jag vet inte om man kan kalla det det heller. Boken handlar om ett par med två barn och lägenhet i Vasastan. De har gjort karriär och de är den perfekta familjen. Utåt sett. Men frun tar nattliga promenader och kommer ibland inte hem förrän på morgonen och mannen håller på med ett hemligt projekt, ett projekt som vanliga människor inte håller på med.

Den här boken ger mig samma känsla som en del av novellerna i Jonas Karlssons Den perfekte vännen, Jon Jefferson Klingbergs Jag tror vi behöver prata faktiskt och Johan Klings Människor helt utan betydelse. Jag vet inte riktigt vad det är som binder de här böckerna samman, men någonting är det. Kanske är det den manliga medelålderns sätt att skriva. Kallentofts bok är lite tråkig och rabblande emellanåt. Om den hade varit längre hade jag nog inte läst den till slutet. Fräsch, frisk och spantan får 1 Minna av 5 möjliga.

7 kommentarer:

Unknown sa...

Okej. Harakumi. Jag läste en bok först och la undan den, för jag gillade den inte. Gav det en ny chans med en ny bok lite senare och den var riktigt bra. Johan Klings Människor utan betydelse. Jag vet inte alltså.
hm. Jaja. Jag lägger de här i sommarkassen då eftersom jag upplever dig som en pålitlig typ.
(Om du inte har läst Revolutionary road - do it!)

Minna sa...

Johan Kling var sådär, Kallentoft kan du skippa helt. Om du vill ha bra sommarläsning, alltså riktigt bra, rekommenderar jag Den hemliga historien, I en klass för sig och Fördjupade studier i katastroffysik.

Jag har faktiskt inte läst Yates, har fått för mig att han är lite trist. Men jag ska ge den en chans. Har ju inte sett filmen heller så.

Unknown sa...

Ja, men bra. vi lämnar Kallentoft- låter som en bra idé. Ska köpa absolut köpa den Den hemliga historien då. men Yates. Nope, inte tråkig. Det är en väldigt bra roman faktiskt. Jag har en idé om varför. Du får berätta om du läser den.

Anonym sa...

Även jag känner suget efter mainstreamskräck à la Kingen och Koontzen då och då. De är oftast hyfsat spännande, även om jag tycker att man har en tendens att glömma bort dem efter bara några dagar.

Minna sa...

Ja, men det är ju det som är lite tjusningen, tycker jag. Att det är lättläst och lättsmält. Passar perfekt till sommaren. Jag har beställt massa Konntzböcker, och har en skräcksommar framför mig, motsvarande din vampyrsommar :)

Anonym sa...

Åh, vad härligt med skräcksommar! Hoppas innerligt att du kommer blogga om det också, jag lovar att komma med entusiastiska tillrop.

För övrigt diggar jag din betygssättningsskala skarpt. Speciellt skräckMinnorna, snygg touch där!

Minna sa...

Jag ser väldigt mycket fram emot den! Bloggning blir det förstås också.

Det här med skräckMinnorna, man vill ju skilja skräckbetygskalan lite från den vanliga skalan på någont vis. :)